PROTESTIRAJ!

Če tudi vi nasprotujete čezatlantskim trgovinskim sporazumom CETA, TTIP in TISA, o katerih se Evropska komisija pogaja brez mandata državljanov držav članic EU je skrajni čas, da to tudi na glas poveste! Kako? V nadaljevanju najdete nekaj možnosti:

1. Pošljite protestni poziv poslancem DZ RS in evroposlancem
Pošljite poziv domačim poslancem in slovenskim predstavnikom v EU. V datoteki, ki jo najdete TUKAJ je pripravljeno vse, kar potrebujete: zbir e-naslovov, ki jih enostavno vse kopirate med prejemnike, pa naslov oz. “subject” ter vsebino protestnega pisma. Pod pismo se, prosimo, podpišite.

2. Pozovite svojega župana oz. županjo ter vaše občinske oz. mestne svetnike, da se vaša občina razglasi za TTIP Free Zone – za skupnost brez škodljivih sporazumov CETA, TTIP in TISA.
Za TTIP Free Zone se je razglasilo že več kot 1800 mest, regij, občin v Evropi. Simbolična javna deklaracija s strani lokalnih skupnosti bo na državne inštance ponesla impulz iz lokalnega okolja, da si ljudje, vključno z izvoljenimi lokalnimi predstavniki, NE ŽELIMO dodatnih negativnih gospodarskih vplivov »prostega trga«, izgube suverenosti, znižanja standardov v prehrani, okoljskih standardov in privatizacije javnega dobrega.
*Korak 1: Poiščite e-naslove vašega župana/županje ter svetnikov vašega mestnega ali občinskega sveta. Ti so javno dostopni na spletnih straneh občin, ali pa bi to morali biti.
*Korak 2:  Na vse zbrane e-naslove pošljite pobudo. Pripravljen splošen tekst najdete TUKAJ. Dodajte še osnutek listine deklaracije, ki ga najdete TUKAJ. Gre sicer za vsebinski predlog kot pomoč mestnim oz. občinskim svetnikom pri oblikovanju lastne deklaracije.
*Korak 3: Budno spremljajte dogajanje. Najdite občinskega ali mestnega svetnika oz. svetnico, ki bo pobudo plasiral/a na sejo mestnega oz. občinskega sveta, kjer se bo nato odprla razprava, po tem pa se bo o odločitvi glasovalo.
*Korak 4: Javite, kako se je izteklo, da tudi ostali po Evropi vedo, kaj se dogaja. Če postanete TTIP Free Zone, to povejte NA GLAS tudi slovenskim in evro-poslancem!
PS: več vas bo pritiskalo, bolj vas bodo poslušali!

3. Umetniki ter vsi ljudje dobre volje in kreativnega duha, pozivamo vas k umetniškim intervencijam!
Zanima nas, kakšne načine umetniki in umetnice lahko ustvarite, da izrazite svoje stališče o ti. prostotrgovinskih sporazumih, se o vprašanju izrečete in prispevate k ozaveščanju in aktivaciji ljudi.  Sami smo razmišljali o situacijah, v katerih bi bili ljudje v publikah neposredno soočeni z vprašanjem in potrebo po političnem aktiviranju. Zelo bi bili veseli akcij, ki jih je možno tudi posneti ali povabiti nanje novinarje, da se ozaveščanje lahko širi tudi preko internetnih platform. Celotno besedilo poziva je TUKAJ, factsheet s pojasnili o sporazumih najdete TUKAJ.

4. Preverite stališča naših evroposlancev v zvezi s sporazumom CETA!
CETA, sporazum med EU in Kanado, se v primerjavi z zloglasnim TTIP komu zdi nebogljen, a ni prav nič manj škodljiv. Še posebej, ker so usklajevalna pogajanja o sporazumu CETA že zaključena!
Preden pride do glasovanja v Evropskem parlamentu se moramo nujno prepričati, kakšna stališča so o sporazumu oblikovali naši zastopniki in če se ta stališča skladajo z našimi interesi. Zato je čas, da naredimo CETA CHECK! Na spletni strani stop-ttip.org najdete 16 »neprijetnih« vprašanj, nanizanih v petih vsebinskih sklopih. Splošno uporabljani jeziki na tej strani so sicer angleški, nemški in francoski. Zato smo vprašanja prevedli TUKAJ. Dodajamo še kratka navodila. Odgovori, ki jih boste prejeli, bodo zapisani v slovenskem jeziku, zato ni panike.
Ko opazite, da je poslanec na zastavljeno vprašanje odgovori, mu istega vprašanja ne zastavljajte več. Cilj, ki ga zasledujemo je, da vsi poslanci odgovorijo na vsa vprašanja, saj bomo tako dobili celosten sliko o tem, čigave interese zastopajo.